Zniczek (Regulus ignicapilla, ang. firecrest) to jeden z najmniejszych ptaków Europy (najczęściej podawany jest na drugim miejscu; pierwsze miejsce zajmuje bardzo podobny do zniczka mysikrólik i na niego też przyjdzie czas na blogu 😉). Waży zaledwie około 5-6 gramów, więc jest dużo mniejszy od przykładowego wróbla, który zwykle waży około 25-30 g.

Zniczka możemy spotkać głównie w środkowej, zachodniej i południowej Europie, miejscowo w Azji Mniejszej i w północnej Afryce. Migruje, ale na krótkie dystanse. Sporo ptaków zimuje na południu Europy – np. na Półwyspie Iberyjskim. U nas zniczki sporadycznie zostają na zimę.

Zniczek zwykle przebywa wśród koron drzew, co utrudnia obserwacje.
Zniczek na zdjęciu upodobał sobie park mieszany na obrzeżu miasta.

To co wyróżnia zniczka to wyraźna biała brew, czarny pasek przechodzący przez oko oraz żółty u samicy lub pomarańczowożółty u samca czarno otoczony pasek na wierzchu głowy. Kiedy ptak jest zaniepokojony lub podczas toków unosi pióra, tworzące ten jaskrawy pasek na głowie.  

Według Monitoringu Pospolitych Ptaków Lęgowych (raport z 2020 roku, wykonany przez Państwowy Monitoring Środowiska) od 2010 roku liczebność zniczka w Polsce ma tendencje wzrostowe (w przeciwieństwie do mysikrólika). Występuje on w lasach iglastych, borach świerkowych i jodłowych oraz w lasach mieszanych i czasami liściastych.

Zniczek ma charakterystyczną biała brew, po której można go odróżnić od mysikrólika
Wierzch ciała zniczka jest oliwkowozielony.
Przez jego malutkie rozmiary i ubarwienie, nie tak łatwo jest go wypatrzeć i najłatwiej jest go wykryć po głosie.

Zniczki mają 2 lęgi w roku. Gniazda zakładane są w drzewie iglastym. W jednym lęgu samica składa zwykle 7-10 (a nawet do 12) jaj. Jaja zniczka to jedne z najmniejszych jaj składanych przez europejskie ptaki- jedno waży około 0,7 grama. Biorąc pod uwagę wagę samicy, pełny lęg może stanowić nawet ponad 140% jej wagi. Aby podjąć tak duży wysiłek (w sezonie nawet dwukrotnie) musi mieć ona dostęp do znacznej ilości pokarmu, takiego jak owady, ich jaja oraz larwy, pajęczaki i inne bezkręgowce. Samica sama wysiaduje jaja, przez około 15 dni od złożenia ostatniego. Samiec pomaga przy karmieniu. Młode opuszczają gniazdo rodzinne po około 22-24 dniach od wyklucia. Przewidywana długość życia dla osobników, które przeżyją okres pisklęcia to mniej niż 2 lata, co jest często standardem wśród małych gatunków.

Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Od najstarszych
Od najnowszych
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Małgosia
Małgosia
1 rok temu

Wczoraj na spacerze widziałam kilka zniczków. Wszystko dzięki pewnemu mężczyźnie, który z wielkim aparatem i obiektywem coś fotografował. Zapytałam co dostrzegł na wierzbach nad stawem, on odpowiedział, że właśnie zniczki… inaczej bym ich chyba nie zauważyła. Śliczne małe ptaszki… 🙂