Szczudłak (Himantopus himantopus, ang. black-winged stilt) to ptak z rzędu siewkowych o ciekawym wyglądzie i wyjątkowo długich nogach w proporcji do reszty ciała. Dorosłe, mają duży udział bieli i czerni w upierzeniu, co ułatwia ich wypatrzenie. W Polsce spotykany jest głównie na migracji, bardzo rzadko podejmuje próby wyprowadzenia lęgów (zaledwie kilka potwierdzonych obserwacji gniazdowania m.in. w Wielkopolsce i w Małopolskim, ale liczba stwierdzeń rośnie w porównaniu długoterminowym). W przypadku szczudłaków zmieniający się klimat znacząco wpływa na ich rozmieszczenie. Przykładowo zwiększająca się częstotliwość coraz suchszych okresów wiosny i lata na obszarach Morza Śródziemnego, wpływa na przemieszczanie się populacji dalej na obszar Europy Środkowej, stąd też możliwe są częstsze spotkania z tym długonogim siewkowcem w Polsce.

Dorosły szczudłak ma czerwono-różowe nogi, prosty, ciemny dziób i biało-ciemne upierzenie (u samic grzbiet jest bardziej ciemnobrązowy, u samca czarny, samiec może też mieć więcej czerni na głowie)
Młody osobnik jest bardziej brązowy, ma też dużo jaśniejsze nogi
U młodego również dobrze widać jasne obrzeżenia piór

Szczudłaki można spotkać na płyciznach pól solankowych, w estuariach rzek oraz w nadmorskich lagunach. Ich zasięg występowania jest bardzo rozległy, znajdziemy je w południowej Europie, na dużym obszarze Afryki, środkowej i południowej Azji, w Australii i Nowej Zelandii oraz w Ameryce Północnej i Południowej. Część populacji w zimie migruje w cieplejsze rejony, ale na wielu obszarach ptaki te są stałymi rezydentami.

Często gniazdują w koloniach, chociaż zdarzają się też pojedyncze lęgi, które są wysiadywane przez oba dorosłe ptaki. Pojedynczy lęg zwykle składa się z 4 jaj. Europejska populacja szczudłaków jest szacowana na około 33,5–50 tysięcy par.

Literatura: Figuerola J (2007) Climate and Dispersal: Black-Winged Stilts Disperse Further in Dry Springs. PLoS ONE 2(6): e539. doi:10.1371/journal.pone.0000539

Niezwykle długie nogi odróżniają szczudłaki od innych siewkowców
Jedzą głównie skorupiaki i owady znalezione na płyciznach
Aktualny status ochrony szczudłaków to LC (najmniejszej troski).
Aneta

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze