Zima sprzyja obserwacjom ptasiej drobnicy i łatwiej jest wypatrzyć gatunki zwykle skryte wśród drzew. W Polsce mamy kilka gatunków sikorek, z czego niektóre bardzo łatwo można spotkać nawet w mieście, a inne wymagają trochę bardziej aktywnego poszukiwania. Do tych drugich należy sosnówka (Periparus ater, dawniej Parus ater, ang. Coal Tit) – ważąca ok. 10 gramów najmniejsza sikorka centralnej Europy. Jak wszystkie sikorki, sosnówki są zwinne, ruchliwe i przez to nie tak łatwo jest im zrobić dobre zdjęcie. Poruszają się często wśród wierzchołków drzew i zewnętrznych gałęzi, głównie wśród drzew iglastych i mieszanych. Zimą chętnie korzystają z karmników, zwłaszcza w czasie mrozów.

Często puszy pióra w czubek na głowie
Sosnówka ma czarną głowę z dużą białą plamą na policzku i karku (tej na karku nie widać na zdjęciu), spód ciała szaro-płowy, wierzch niebieskawy lub oliwkowo-szary. Dwa białe paski na pokrywach skrzydeł, ciemny dziób i nogi

Sosnówki zamieszkują prawie całą Europę (poza Islandią i północą Norwegii), centralną Azję aż po Japonię oraz północną Afrykę. Latem jedzą głównie owady, pająki i inne bezkręgowce, zimą dodatkowo nasiona drzew (np. świerka oraz sosny). Samica składa do 10 jaj, po wykluciu pisklęta zostają w gnieździe około 20 dni, karmione przez oboje rodziców. Po opuszczeniu gniazda koczują razem z nimi, często w koronach świerków i sosen. Sosnówki są bardzo towarzyskie, poza okresem lęgowym często tworzą stada mieszane z innymi gatunkami. Bycie w takim stadzie ma swoje zalety – ptaki mogą łatwiej wypatrzeć drapieżniki, łatwiej też mogą znaleźć pokarm. W Polsce sosnówki są objęte ścisłą ochroną gatunkową.

Samice nie różnią się wyglądem od samców
Sosnówki są mniejsze od wróbli, i łatwo mogą ukryć się w gęstwinie gałęzi
Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Od najstarszych
Od najnowszych
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Ania
Ania
1 rok temu

Czym się różni sosnówka od bogatki? Ma mniej żółtego czy to tylko zimowe upierzenie?